Hoe kom je gemakkelijk van je stinkende, natte schoenen af?

De drie meest gebruikte manieren om van stinkende, natte schoenen af te komen zijn de wasmachine, kranten of de verwarming / kachel. Toch zijn alle drie deze opties verre van ideaal, lees hieronder waarom!

Schoenen in de wasmachine

We doen onze kleding, truien, sokken en onderbroeken die we hebben gedragen allemaal netjes in de wasmachine. Maar het is erg slecht om dit ook met je schoenen te doen. Het is altijd beter om schoenen gewoon met de hand te reinigen! Schoenen van suède of leer moet je in ieder geval absoluut niet in de wasmachine doen. Zijn je schoenen van katoen, canvas of kunststof dan het minder kwaad. Maar je schoenen in de wasmachine doen is hoe dan ook slecht voor de levensduur van je schoenen.

Nadelen
- Het materiaal van de schoenen raakt beschadigd (vooral bij suède of leer).
- De lijm laat los (en hierdoor laten de schoenzolen los).
- De kleuren van je schoenen lopen uit en vervagen.
- De schoenen trekken krom trekken en krimpen.
- Het duurt 1-2 dagen voordat schoenen weer helemaal droog zijn.

Schoenen op de verwarming of bij de kachel drogen

Je schoenen zijn nat en je wilt ze snel drogen, bijvoorbeeld omdat je ze de volgende dag weer nodig hebt. Dan lijkt het wellicht een goed idee om ze op de verwarming te leggen of ze bij de kachel te drogen. Zeker voor sportschoenen en schoenen van suède of leer is dit erg schadelijk. De directe hitte en te hoge temperatuur zijn slecht voor de levensduur van je schoenen.

Nadelen
- Het materiaal van de schoenen droogt uit en gaat scheuren (vooral bij suède of leer).
- De zachte binnenvoering verliest zijn flexibiliteit en wordt hard.
- Bij sportschoenen verliezen de schoenzolen hun dempende werking.
- De lijm laat los (en hierdoor laten de schoenzolen los).
- De schoenen blijven stinken.

Schoenen drogen met kranten

Veel mensen weten dat schoenen in de wasmachine doen of bij de verwarming drogen slecht is voor de levensduur van schoenen. Dan blijft er nog een populaire optie over: schoenen drogen door er kranten in te proppen. De kranten absorberen het vocht en hierdoor drogen de schoenen sneller. Als schoenen erg nat zijn duurt dit alsnog erg lang en zul je de kranten ieder uur moeten vervangen.  Deze methode duurt erg lang maar is wel veilig voor alle soorten schoenen.

Nadelen
- De inkt van de kranten geeft af op de schoenen.
- Het duurt lang en kost veel moeite (zeker als schoenen erg nat zijn en je de kranten steeds moet vervangen).
- De schoenen blijven stinken.